Ayurvedic Consortium of Europe

Holland

FREE - ONLINE CARAKA SAMHITA

Search Verse for online reading Section:
chapter:
Verse No.:
१. सूत्रस्थानम् 1.sūtrasthānam,-१. दीर्घञ्जीवितीयोऽध्यायः 1. dīrghañjīvitīyō'dhyāyaḥ, (S.-1, Ch.-1, V.-2)

इति ह स्माह भगवानात्रेयः||२||

iti ha smāha bhagavānātrēyaḥ||2||

De menselijke wezens begrijpen

Meester Atreya sprak:



Commentary

De wijzen wilden een manier vinden om de mens en hoe hij functioneerde te begrijpen. Vermits Bharadvja de sterkste was, werd hij uitgekozen om deze wijsheid van Indra over te brengen naar anderen, waaronder Artreya. Atreya onderwees zijn kennis aan zijn leerlingen en zij vertaalden de Ayurveda in gezangen. De Ayurveda die we vandaag kennen is de uitgeschreven vorm van de verzen van Atreya.

De grote asceet Bharadvaj, wende zich tot Indra, de god en redder, om te zoeken hoe we een lang leven konden bekomen. Indra is geen persoon maar een energie die het volledig gebied van Brahma omvat, een eindeloos gebied waarin alle sterrennevels kunnen teruggevonden worden. Er is nergens een plaats in het heelal dat niet onder de vleugels van deze energie valt.

In de geschriften staat dat Indra de god is van de bliksem en de regen. Er was ooit een tijd dat de mensen tot Indra baden om te vragen het weer te veranderen, om hen voor natuurrampen te behoeden, overstromingen, stormen en tsunamies, maar dat is niet het enige wat Indra controleert. Hij controleert de beweging van elk elektron in het universum, inclusief de menselijke anatomie en physiologie, kortom alle energie die er bestaat.

Bharadvaj dacht na over deze kracht. Hij wilde weten hoe de mens geschapen werd, waaruit het lichaam bestond, wat energie in wezen is, wat gedachten in feite zijn. Hij kwam in de meditatieve staat van Samadhi om op die wijze contact te krijgen met de god Indra, en hij leerde alles over de sharir-rachna (de samenstelling van het menselijk lichaam) en de sharir-kriya (de functies van elk menselijk onderdeel). Hij leerde alles over de anatomie en physiologie via meditatieve verbinding met Indra.


Commentary by Ayurvedacharya Govinda Ji, Caraka Team - Ayurveda University Prague Czech Republic
Translator: OJAS Johan Kerkhof, johan@ojasmassage.be
Administrator